خبرگزاری مهر - گروه بین الملل: روزنامه تهران تایمز در آستانه آغاز دور هشتم، گزارش امروز خود را به مذاکرات وین اختصاص داد.
دور قبلی گفتگوها، بیش از یک هفته پیش با حصول توافق درباره برخی اصول کلی که قرار است دور آتی بر مبنای آن پیش برود، پایان یافت. این در حالی است که دور هفتم به واسطه مخالفت غربیها با در نظر گرفتن تغییری که به واسطه انتخابات ریاست جمهوری در ایران حاصل شده است، با فراز و نشیبهای زیادی همراه بود.
تهران تایمز در این باره مینویسد: تیم مذاکره کننده جدید به سرپرستی «علی باقری» معاون وزارت خارجه ایران با مجموعهای از پیشنهادهای جدید در حوزههای رفع تحریم و اقدامات هستهای به وین رفت که در قالب دو سند به طرف مقابل ارائه شد.
این در حالی است که با وجود تاکید ایران مبنی بر اینکه پیش نویس های پیشنهادی محل مذاکره است، آمریکا و تروئیکای اروپایی ترجیح دادند ایران را به عدم همکاری و جدیت برای پیشبرد مذاکره متهم کنند. آنها همچنین با تکیه بر تصورات واهی خود؛ به پیش بینی شکست مذاکرات روی آوردند.
تهران تایمز در ادامه نوشت: در سوی مقابل، ایران بر جدیت خود مبنی بر حصول توافقی خوب و سریع تاکید داشت. حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران نیز در تماس تلفنی که با جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا داشت، تاکید کرد که توافق خوب در دسترس است.
وی در این باره گفته بود: معتقدیم دستیابی به توافق خوب در دسترس است اما لازمه آن تغییر رویکرد برخی طرفها از ادبیات تهدید به ادبیات همکاری، احترام متقابل و نتیجه محور است.
امیرعبداللهیان همچنین در پیامی توئیتری به این مسئله اشاره کرد که چنانچه غرب حسن نیت نشان دهد، توافق در دسترس است.
تهران تایمز در ادامه مینویسد: با اینکه ایران حصول توافق خوب را به حسن نیت طرف غربی مشروط کرده است، اروپاییها و شرکای آمریکایی شأن هیچ تمایلی به پیگیری مذاکرات از منظر حسن نیت نشان نداده اند. آنها با دنباله روی از سیاستهای دولت ترامپ، از هرچه که در توان داشتند استفاده کردند تا مذاکرات وین را به نقطه آغاز یا سکویی برای مذاکراتهای بعدی خود با ایران تبدیل کنند. به بیان دیگر، مذاکره کنندگان غربی به این منظور در وین نیستند که منحصراً به توافق هستهای ۲۰۱۵ موسوم به توافق جامع اقدام مشترک برگردند بلکه آنها به دنبال تحمیل نسخه ناقصی از برجام به ایران هستند حال آنکه بخش بزرگی از تحریمهای آمریکا را برای (سود بردن از آنها در) مذاکراتهایی که به زعم خود در آینده با ایران خواهند داشت؛ حفظ میکنند. چنین هدفی در تضاد با مفاد برجام است.
برای مثال، آمریکا تحریمهای ضد ایرانی را به سه دسته اصلی تقسیم کرده است. تحریمهای قرمز که قابل مذاکره نیستند، تحریمهای زرد که قابل مذاکره اند و نهایتاً تحریمهای سبز که قرار است بعد از احیای توافق برداشته شوند. علاوه بر این، آمریکا به دنبال آن است که از تحریمهای زرد برای «تقویت و طولانی کردن» برجام استفاده کند.
تهران تایمز در این باره مینویسد: ایران این دسته بندی را مردود میداند و اینگونه استدلال میکند که هدف همه تحریمهایی که از ۲۰۱۵ به این سو بر ایران تحمیل شده، برهم زدن برجام بوده و بنابراین ناسازگار با اصل توافق است. این در حالی است که آمریکا تقلا میکند که برخی تحریمها را سازگار با برجام جلوه داده و آنها را دائمی کند.
خلاصه کلام آنکه همزمان با تلاش ایران برای زنده کردن اصل توافق، آمریکا در همراهی با تروئیکای اروپایی به دنبال بازنگری در اصل توافق است.
تهران تایمز در نهایت مینویسد: اکنون نیز با شروع دوباره مذاکرات وین (دور هشتم)، آمریکا و اروپا به دنبال تلقین حس فوریت و تعیین ضرب الاجل های ساختگی با هدف اعمال فشار بر ایران هستند. در حال حاضر، محافل دیپلماتیک غربی از ضرب الاجل اوایل ژانویه برای جمع بندی مذاکرات وین صحبت میکنند.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا اخیراً مدعی شد که پنجره احیای برجام در حال بسته شدن است. وی در ادامه این ادعا افزود: قصد ندارم محدودیت زمانی قائل شوم یا به شما بگویم تا نقطه پایان چند متر مانده است. فقط میتوانم بگویم که بله، این فاصله خیلی خیلی زیاد در حال کوتاه شدن است.
رابرت مالی نماینده آمریکا در امور ایران هم مدعی شده که اگر ایران (برنامه هستهای خود را) با سرعت فعلی ادامه دهد؛ فقط چند هفته و نه بیشتر از آن (برای حصول توافق وقت داریم) و در این مرحله، نتیجه آن خواهد بود که دیگر توافقی برای احیا وجود ندارد.
این ادعاها در حالی مطرح میشود که ایران به صراحت تاکید کرده که اگر چه خواهان توافقی سریع است اما منافع خود را قربانی ضرب الاجل های خودخواسته نمیکند.
نظر شما